
مقایسه برشکاری پلاسما و هواگاز (اکسی سوخت) | کاربرد + مزایا و معایب
سیستمهای برشکاری هواگاز (اکسی سوخت) و برش پلاسما هر دو معایب و مزایای خود را دارند که در مورد نحوه صحیح انتخاب بر اساس نیاز بیشتر توضیح خواهیم داد.
سیستم های برش فلز
برش فلز یک مرحله متداول در بسیاری از کارهای برشکاری و جوشکاری است، چه کاربرد و استفاده در کارگاه تولیدی و یا استفاده در منزل و محل کار. دو فرآیند محبوب در برشکاری فلزات عبارتند از: برش قوس پلاسما و برش با هواگاز (اکسی سوخت).
هر دو نوع روش برشکاری دارای مزایا و معایبی هستند، بنابراین تعیین بهترین انتخاب بین این دو به عوامل متعددی از جمله: نوع و ضخامت فلز قطعه کار، محل کار، منابع توان موجود و مقدار بوجه در نظر گرفته شده بستگی دارد.
سرپیکهای برش هواگاز به دلیل قابل حمل بودن، مدتهاست که یک انتخاب محبوب برای برش فلزات در بازار بوده است. با این حال پیشرفتهای علم و فناوری سبب شده است که برش پلاسما به گزینه ای قابل حملتر تبدیل کرده است. در مورد اصول اولیه هر فرآیند و عواملی که باید در انتخاب یکی از شیوههای برشکاری در این مقاله بیشتر توضیح خواهیم داد.
اصول برش پلاسما
پلاسما یک گاز بونیزه شده است که الکتریسیته را هدایت میکند و با اضافه کردن نیرو به گاز خنثی خاصیت الکتریسیته ایجاد میشود. انرژی همان برق است . گاز اصولا هوای فشرده است.
هر دو، هم گاز هم برق در محفظه ای بین الکترود و نازل ترکیب میشوند و باعث عدم تعادل گاز و ایجاد گاز پلاسما میشوند. فشار هوا، گاز پلاسما را وارد نازل میکند و باعث ایجاد جریان فشرده ای میشود که رسانای الکتریکی است. هرچه مقدار انرژی بیشتری از طریق تورچ برش پلاسما وارد شود، قوس پلاسما ایجاد شده داغ تر میشود و توانایی برش و کارایی بیشتری را فراهم میکند.
برش پلاسما برای انجام فرآیندهای برشکاری و کنده کاری استفاده میشود. با دستگاههای متوسط دستی ما قادر به برشکاری حداکثر ضخامت فلز در حدود 2.5 سانت هستیم. برشکاری پلاسما به منبعی برای هوای فشرده و نیروی الکتریکی نیاز دارد. در مواردی که فرایند برشکاری نیاز به حمل دارد باید در نظر گرفت، اگرچه اندازه و وزن تجهیزات برش پلاسما کاهش یافته (به طور مثال وزنی در حدود 9 کیلوگرم) آنها را به گزینهای قابل حمل تر از همیشه تبدیل میکند. همچنین، در شرایطی که ژنراتور موتور محور در درسترس باشد نیاز به برق را رفع میکند.

مزایای برش پلاسما
توانایی برش انواع فلزات: برش پلاسما میتوانند فلزات غیر آهنی مانند آلومینیوم، فولاد ضد زنگ و چدن را برش دهد – موادی که میتوند بسیار کاربردی باشد .
دقت برش: پلاسما معمولاً به سرعت و با حداقل سرباره برش میدهد و برشهای صافی را با سطح باریکتری نسبت به سرپیکهای سوخت اکسی ایجاد میکند.
بدون نیاز به پیش گرم کردن: از آنجایی که پلاسما نیازی به گرم شدن فلز قبل از برش ندارد، باعث صرفه جویی در زمان و هزینه میشود.
سرعت برش بیشتر در فلزات نازکتر: پلاسما میتواند فلزات نازکتر را سریعتر سوخت اکسی و با حداقل یا بدون اعوجاج فلزی برش دهد. پلاسما همچنین عملکرد بهتری را هنگام برش فلزات انباشته ارائه میدهد.
برش بهتر بر روی فلزات دارای شکل: هنگامی که قطعه کار دارای زاویه، کانال یا لوله است، برش پلاسما میتواند عملکرد برش سریعتر و دقیقتری را ارائه دهد.
سهولت استفاده: استفاده از سیستمهای پلاسما در مقایسه با سیستمهای سوخت اکسی (هواگاز) نسبتاً ساده است و حداقل نظافت را به همراه دارد.
مزایای ایمنی: سیستمهای پلاسما نیازی به ذخیره یا جابجایی گازهایی با اشتعال بالا ندارند و چون این گازها خظرناک هستند و احتمال برگشت آتش وجود دارد.

اصول برش هواگاز (اکسی سوخت)
با برش هواگاز (اکسی سوخت)، یک شعله گاز اکسیژن با سوخت گاز، فولاد را تا دمای اشتعال آن پیش گرم میکند. سپس با افزایش فشار اکسیژن به سمت فلز هدایت میشود و یک واکنش شیمیایی بین اکسیژن و فلز ایجاد میشود و اکسید آهن را تشکیل میدهد که به عنوان سرباره نیز شناخته میشود. فشار اکسیژن پرقدرت، سرباره را از روی پوسته خارج میکند.
هنگام استفاده از سرپیکهای سوخت اکسی (هواگاز)، کیفیت برش، زمانهای پیش گرمایش و ضخامت فلزات ممکن است تحت تأثیر نوع گاز سوخت مورد استفاده قرار گیرد. چهار گاز سوختی اساسی وجود دارد که اغلب در ترکیب با اکسیژن برای این فرآیند استفاده میشود: استیلن، پروپان، پروپیلن و گاز طبیعی. گازهای سوختی معمولاً با توجه به کاربرد برش، هزینه، حرارت خروجی و مصرف اکسیژن انتخاب میشوند.

مزایای برش اکسی سوخت
مناسب برای فلزات ضخیم تر: سیستم هواگاز (اکسی سوخت) دستی متوسط میتواند فولاد را با ضخامت 15 تا 30 سانتیمتر برش دهد و برخی از سیستمها قادر به برش فولاد با ضخامت بیش از 50 سانتیمتر هستند. برای فولادهای ضخیم تر بیش از 2.5سانتی متر ، سرپیکهای سوخت اکسی در مقایسه با سیستمهای برش پلاسما دستی 100 آمپری معمولی، میتوانند سرعت برش بیشتری داشته باشند.
قابلیت حمل عالی: برای برش در زمین، سیستمهای برش هواگاز درجه بالایی از قابلیت حمل و نقل را ارائه میکنند، زیرا نیازی به برق ندارند. برخی از سیستمهای سوخت اکسی کوچک حدود 18 کیلوگرم وزن دارند، بنابراین با مخازن سوخت اکسی و یک مشعل، تقریباً در هر جایی میتوان فولاد را برش داد.
طولهای طولانی در دسترس: سرپیکهای سوخت اکسیژن در طولهای طولانی در دسترس هستند تا اپراتور را از گرما، شعلهها و سرباره تولید شده در حین برشکاری دور نگه دارند. بیشتر شیلنگهای سرپیک به مجموعهای از سیلندرها روی یک گاری قابل حمل یا گاهی اوقات به یک سیستم هدر منیفولد ثابت متصل میشوند. استفاده از شیلنگهای بلند قابلیت جابجایی بیشتری را فراهم میکند.
تطبیق پذیری فرآیند: مشعلهای سوخت اکسی میتوانند برش، جوش، لحیم کاری، اتصال، حرارت دادن و کندهکاری را انجام دهند.
با این حال، عوامل متعددی در مورد فرآیندهای برش اکسی سوخت (هواگاز) وجود دارد که باید در نظر داشت.
سرپیکهای سوخت اکسی معمولاً برای برش فلزات آهنی مانند فولاد کربنی استفاده میشوند. در بیشتر موارد، آنها برای برش چدن، آلومینیوم یا فولاد ضد زنگ استفاده نمیشوند.
و در حالی که فرآیند هواگاز به نیروی اولیه یا هوای فشرده وابسته نیستند و نیاز به خرید گاز دارند.

موارد استفاده را در نظر بگیرید!
ملاحظات هزینه نیز احتمالاً هنگام تصمیم گیری بین سیستمهای برش پلاسما و سوخت اکسی (هواگاز) مطرح خواهد شد. سرمایه گذاری اولیه در دستگاه برش پلاسما معمولاً گرانتر از سیستم سوخت اکسی است. با این حال، مشعلهای سوخت اکسی مستلزم هزینههای مداوم برای گازهای ضروری هستند که دستگاههای برش پلاسما به آن نیاز ندارند.
هنگام انتخاب بین ابزارهای برش پلاسما و هواگاز (اکسی سوخت)، از خود بپرسید: اغلب چه فلزی را میبرم و ضخیمترین فلزی که نیاز به برش دارد چیست؟ اگر کار به طور مداوم مستلزم برش فلزات ضخیمتر باشد، در زمان و هزینه صرفهجویی شده با برش سریع فلزات ضخیم با سیستم سوخت اکسی تفاوت ایجاد میشود. از طرف دیگر، اگر برش دقیق فولاد ضد زنگ و آلومینیوم مهم است، سیستم پلاسما راه خوبی است.
پلاسما و سوخت اکسی در اکثر برشکاریها کاربرد دارند این که کدام از روشها را انتخاب کنید بستگی به شما و کار شما دارد.
منبع این مقاله: Milerwilds.com
0/5
(0 نظر)