فیلر جوشکاری آرگون چیست؟
فیلر از یک کلمه انگلیسی گرفته شده که معنی آن پرکننده می باشد. که به صورت شاخه های یک متری در بسته هایی با وزن های متفاوت در بازار به فروش می رسند. از فیلر به عنوان فلز پرکننده در جوشکاری با آرگون استفاده می کنیم. جوشکاری با گاز آرگون یک روش جوشکاری می باشد که در آن یک قوس الکتریکی بین الکترود تنگستن و قطعه کار ایجاد می شود و با حرکت دادن قوس بین دو قطعه کار یک حوضچه جوش تشکیل داده می شود و در این حوضچه دو قطعه کار بهم جوش داده می شوند.
گاز آرگون استفاده شده در این فرایند جهت محافظت از حوضچه جوش بوده و فیلر استفاده شده در این عمل، فاصله ایجادشده بین دو قطعه کار را پر می کند؛ البته در بعضی از جوشکاری ها پدیده همجوشی رخ داده و نیاز به استفاده ازفیلر نداریم. در این فرایند گرمای ایجاد شده باعث ذوب شدن فیلر می شود و فیلر بین شکاف های و ترک های موجود بین دو قطعه کار را پر کرده و با سرد شدن قطعه کار فیلر نیز سرد شده و دو قطعه کار را به هم محکم می کند.
در جوشکاری آرگون باید بین الکترود تنگستن و فیلر تفاوت قائل شویم ؛ الکترود تنگستن در این فرایند مصرف نمی شود و فقط برای برقراری از قوس الکتریکی از آن استفاده می کنیم ولی از فیلر به عنوان فلز پر کننده استفاده می کنیم و مصرف شدنی است و به طور دستی وارد حوضچه جوش می شود.
فیلر ها اکثرا از آلیاژ های فولاد نرم، فولاد ضد زنگ (استیل)، نیکل و آلومینیوم هستند ؛ بهتر است برای جوشکاری آلیاژهای مختلف از فیلرهای مخصوص به همان آلیاژ استفاده کنیم به عنوان مثال اگر دو قطعه آلومینیوم را میخواهیم بهم جوش بدهیم باید از فیلر آلومینیوم استفاده کنیم.
یکی از ویژگی های به خصوص فیلر خاصیت ذوب شدن آن و خاصیت جاذبه سطحی آن می باشد.
فیلر های موجود در بازار همگی دارای استاندارد ISO5442017 هستند.
از برندهای موجود در بازار میتوان به لینکن ، ایساب ، میکا و فیلارک اشاره کرده.
انتخاب فیلر جوشکاری آرگون:
در انتخاب فیلر باید به این نکته توجه کنیم که قطر فیلر باید کمی کمتر از ضخامت قطعه کارمان باشد. در انجمن جوشکاری آمریکا (AWS) برای فیلرها همانند الکترود های جوشکاری کد گذاری انجام داده اند تا راحت تر بتوانیم فیلر مورد نیاز خودمان را انتخاب کنیم.
کدهای سری ER70S، مناسب جوشکاری قطعات آهنی می باشند.
کدهای سری ER308 & ER308L، یکی از رایج ترین کدهای موجود در بازار می باشند. از این کد برای جوشکاری آلیاژ 304 استیل استفاده می کنیم.
کدهای سری ER309 & ER309L ، برای جوشکاری فلزاتی که تحمل گرمای بالا و مقاومت دربرابر خوردگی دارند استفاده می شود.
کدهای سری ER316 & ER316L، برای جوشکاری مخازن تحت فشار، شیرآلات، تجهیزات شیمیایی و صنایع دریایی استفاده می کنیم.
کد ER4043 ، در جوشکاری آلومینیوم مورد استفاده قرار می گیرد.
حرف L که در پایان کدها آمده است نشان دهنده مقاومت بالای آن فیلر در برابر خوردگی می باشد.
فیلر های در قطرهای 1.6 ، 2.4، 3.2 و 4 میلیمتر تولید می شوند.
به طوری کلی انتخاب فیلر مناسب به ضخامت قطعه کار، آلیاژ قطعه کار، نوع اتصال، میزان گرمای داده شده به قطه کار و تمیزی قطعه کار بستگی دارد؛ که اگر به همه ی این نکات توجه شود میتوانیم فیلر درستی را برای جوشکاری خود انتخاب کنیم.
انواع فیلر جوشکاری آرگون:
فیلرهای جوشکاری باتوجه به آلیاژی بودن یا غیر آلیاژی بودن قطعه کار به دسته های مختلفی تقسیم می شوند. از انواع فیلر میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
فیلر جوش مس:
از این فیلر برای جوشکاری ورق های مسی یا آلیاژهای مس استفاده می شود. این فیلرها به فیلرهای بدون اکسیژن یا اکسیژن زدا شناخه می شود. اغلب در سایز 1.6 میلیمتر مورد استفاده قرار می گیرند. از این فیلر میتوان در جریان DC استفاده کنیم. این فیلر را میتوان با آلیاژهای دیگر ترکیب کرد و فیلرهای متفاوت با خواص خاص تولید کرد؛ به عنوان نمونه فیلر مس _نیکل ، معروف به CuNi10 می باشد.طبق استاندارد ISO24373 تولید می شود و درجوشکاری آلیاژهای مس نیکل از این فیلر (در قطرهای 1.6 و 3.4 و 2.4 تولید می شود) استفاده می کنیم. از این فیلر میتوانیم در صنایع کشتی سازی و سازه های دریایی استفاده کنیم.
فیلر جوش آهن:
یکی از رایج ترین فیلرهای جوشکاری است که در صنعت استفاده می شود. به فیلر آهن تیغه نیز گفته میشود. از این فیلر در جوشکاری های گرید متوسط آهن استفاده می شود. برای انتخاب فیلر آهن باید مشخصات فلز پایه را بشناسیم تا بتوانیم فیلر مناسب را انتخاب کنیم. یکی از معیارهای انتخاب فیلر آهن مناسب این می باشد که بعد از عمل جوشکاری محل جوشکاری باید خاصیت چکش خواری داشته باشد و پس از تست محل جوش دچار آسیب نشود. کدهای این دسته ER70S می باشد.
فیلر جوش استیل:
از این فیلر برای اتصال صفحات و قطعات استیل استفاده می شود . فیلر های استیل دارای رنگ نقره ای مایل به زرد هستند. ازکدهای پر مصرف آن میتوان به کدهای ER308 & ER308L، ER309 & ER309L ، ER316 & ER316Lاشاره کرد. از این فیلر برای ساخت مخازن تحت فشار ، شیرآلات استیل ، صنایع دریایی استفاده می کنیم.
فیلر جوش آلومینیوم:
از نظر گرید و تنوع این فیلر متنوع تر از فیلر های دیگر می باشد. فیلر ER4043 به ALSI-5نیز در بازار شناخته می شود یکی از شناخته ترین و پر کاربردترین هاست با این فیلر میتوان قطعات آلومینیومی باگرید 3003، 3004، 5052، 6061،6063 را بهم جوش داد. این فیلر دارای رنگ خاکستری می باشد. انتخاب فیلر آلومینیوم یکی از مهم ترین ملاک های جوشکاری می باشد چراکه فیلر آلومینیوم استفاده شده در جوشکاری باید دارای ترکیبات شیمیایی و مواد افزودنی باشد که پس از پایان جوشکاری خواص قطعه کار آلومینیومی ما عوض نشده باشد.
مزایا و معایب استفاده از فیلر:
از مزایا استفاده از فیلر میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- جوش دادن فلزات غیر مشابه
- کاهش احتمال تغییر فلز
- داشتن یک ظاهر خوب
- اتصال جوش را قوی می کند.
- و…
از معایب استفاده از فیلر میتوانیم تنها به این مورد اشاره کنیم که اگر جوشکارمان ماهر نباشد، فیلر بیشتری در محل جوش ذوب می شود و یک جوش باظاهر بد ( جوش ضخیم ) حاصل می شود.
و در آخر نمونه ای از جوشکاری با فیلر جوشکاری آرگون از کانال نماشا جوشیار