برش پلاسما یکی از بهترین روشهایی است که برای برش فلزات استفاده میشود. در این روش برای برش فلزات رسانا، از گاز یونیزه استفاده میکنند؛ همچنین از روش برش پلاسما برای برشکاری صفحات فلزی ضخیم هم مناسب میباشد. دقت این روش، در مقایسه با روشهای قدیمی بیشتر است؛ به همین دلیل اکثر مردم این روش را انتخاب میکنند. همانطور که میدانید، مواد طبیعی دارای سه حالت جامد، مایع و گاز هستند. گازهای مورد استفاده در برشکاری فلزات، در صورت گرم شدن شدید، به حالت پلاسما تبدیل میشوند. در ادامه این مقاله قصد داریم اطلاعات مفیدی در رابطه با این روش و محدودیتهایی که در برش کاری پلاسما وجود دارد ارائه دهیم. تا انتها مقاله با ما همراه باشید.
محدودیت برش پلاسما چیست؟
امروزه برای اینکه بتوانند فلزات را با دقت و اندازههای دقیق برش بزنند، از روش برش پلاسما و گاز محافظ استفاده میکنند. در این روش گازهای مورد استفاده، به شدت داغ شده و به دمایی حدود 20 هزار درجه سانتیگراد میرسند. این گرما بهقدری زیاد است که موجب ذوب شدن فلز رسانا الکترونیک شده و در نهایت، آن را برش میزند. سرعت برش پلاسما بسیار بالا و دقیق است.
گازهایی که در این روش بکار میروند عبارتند از:
- اکسیژن
- هوا
- گاز بی اثر و…
این گازها با توجه به نوع فلزات انتخاب میشوند. در برشکاری پلاسما، نوک برشدهنده توسط جریان پلاسما منقبض شده و در یک نقطه معطوف میشوند. روش پلاسما در کنار همه ویژگیهای خود، محدودیتهایی هم دارد. از محدودیتهای روش پلاسما میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- کیفیت برش ورقات و صفخات فلزات با برش پلاسما، به اندازه برش با لیزر نیست.
- از این روش نمیتوان در برشکاری زیر آب استفاده کرد.
- مصرف برق برشکاری پلاسما بسیار زیاد است.
- قیمت دستگاه برشکاری پلاسما زیاد است و در صورت خرابی، هزینه تعمیر و تعویض قطعات آن زیاد خواهد شد.
- در برشکاری پلاسما، صوتی خارج از محدوده شنوایی انسان ایجاد میشود که برای سلامتی کارگران مضر است.
- برش صفحات ضخیم نیازمند پلاسماهای گران قیمت و قویتر است.
- هزینه تهیه نازل و الکترود نیز بسیار بالا است.
بسامد شنیداری (انگلیسی: Audio frequency) به زیروبمی که صدا باید داشته باشد گفته میشود و استاندارد مورد قبول آن ۲۰ تا ۲۰٬۰۰۰ هرتز که محدوده شنوایی انسان است. فرکانسهای زیر ۲۰ هرتز شنیده نمیشود و در فرکانسهای بالا احتمال آسیب رسیدن به گوش وجود دارد.
به نقل از ویکیپدیا
5 محدودیت برش پلاسما
روش برش پلاسما به دلیل اینکه کار خود را به خوبی انجام میدهد طرفداران زیادی در کشور دارد. اکثر تولیدکنندگان و کارخانهها برای برش صفحات فلزی از این روش استفاده میکنند. با این حال این روش محدودیتهایی دارد که باعث شده برخی از مردم به سراغ روشهای دیگری بروند.
5 محدودیت مهم برش پلاسما به شرح ذیل است:
- محدودیت عمق برش: عمق برش پلاسما در انواع دستگاهها متفاوت است. برای مثال حد برش پلاسما در هوا 16 سانتیمتر و در زیر آب حدود 12 سانتیمتر است.
- هزینه بالا تعمیرات: دستگاههای برش پلاسما کمی گران قیمت هستند. به همین دلیل تعمیر و نگهداری آنها ممکن است کمی هزینه بر و دشوار باشد. به عنوان مثال برای برش پلاسما باید هر چند وقت یکبار نازل و الکترود دستگاه را تعویض کرد، که این کار هزینه زیادی به همراه دارد.
- الزام وجود و اتصال به کمپرسور هوا: برای آن که دستگاه برش پلاسما بتواند کار خود را بهدرستی انجام دهد، نیاز است که به یک دستگاه کمپرسور هوا متصل باشد. کمپرسور مورد نظر نیز باید از توان خروجی بالایی برخودار باشد. مشکلی که این کمپرسورهای قدرتمند دارند، صدای بلندی است که هنگام کار ایجاد میکنند. این موضوع یک محدودیت برای برش پلاسما به حساب میآید. البته دستگاههای قابل حملی هم وجود دارند که در آن، کمپسور تعبیه شده است. این دستگاهها علاوه بر اینکه وزن کمی دارند صدای کمتری نیز ایجاد میکنند.
- هزینه زیاد خرید دستگاه: با توجه به اینکه هزینه خرید دستگاه برش پلاسما در مقایسه با سایر دستگاهها کمی بالا است، خرید آن در ایران کمی دشوار خواهد بود. برای خرید دستگاه برش پلاسما دقت کنید که به مرکز خرید معتبر و قابل اطمینان مراجعه کنید.
- محدودیت برش: شکاف و برشی که توسط این دستگاه ایجاد میشود در مقایسه با روشهای دیگر عریضتر است. هر چه ضخامت فلزات بیشتر باشد، لبه آنها بعد از برش گردتر خواهند بود. به طور کلی کیفیت برش این دستگاه در مقایسه با دستگاه لیزر بسیار پایین است.
مزیتهای برش پلاسما
دستگاه برش پلاسما نسبت به سایر دستگاههای برش مزیتهای زیادی دارد. این ویژگیهای مثبت به قدری زیاد و کاربردی بودند که به محض ورود به بازار، با استقبال شدید روبرو شدند.
از مزیتهای دستگاه برش پلاسما میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- امکان برش همه فلزات رسانا با هر ضخامتی را دارد.
- توانایی برش فلزات مستحکم از جمله آلومنیوم و فولاد را به صورت مقطعی دارد.
- فولاد با ضخامت کم را به خوبی برش میدهد.
- صفحات فولاد را با گرمای کمتری برش میدهد.
- عمل برش فلزات را با سرعت بالایی انجام میدهد.
- به دستگاه CNC متصل شده و برش را به صورت خودکار انجام میدهد.
- برخی از دستگاههای برش پلاسما، دارای قابلیت برش زیر آب هستند. از این دستگاهها میتوان در تاسیسات دریایی استفاده کرد.
- لبههای برش را با کیفیت خوبی در میآورد، بهطوری که لبه صفحات تیز و براق هستند.
ویدیو نمای نزدیک برشکاری پللاسما یک صفحه
نکات ایمنی هنگام کار با دستگاه برش پلاسما
همانطور که میدانید برش فلزات با دستگاههای برش پلاسما با جرقه، مواد مذاب و… همراه است؛ به همین دلیل باید هنگام کار با آن نکات ایمنی مانند استفاده از عینک مخصوص را رعایت کنید تا آسیبی به صورت یا چشم شما وارد نشود.
نکات ایمنی که هنگام کار با دستگاه برش پلاسما باید رعایت کنید عبارتند از:
- هنگام برشکاری با دستگاه پلاسما، عینک مخصوص محافظ چشم و صورت را فراموش نکنید. عینک مات شماره 6، میتواند از شبکیه چشم شما در برابر حرارت و جرقه محافظت نماید.
- استفاده از لباس و پوشش مخصوص برشکاری الزامی است. برای کار با دستگاه برش پلاسما توصیه میکنیم دستکش چرمی، لباس مخصوص و پیشبند استفاده کنید. با این کار میتوانید از احتمال سوختگی ناشی از مذاب داغ جلوگیری نمایید.
- کفش ایمنی فلزی، برای محافظت از انگشتان پا و استفاده از کلاه ایمنی ضروری است.
- وجود وسیله اطفاء حریق از جمله کپسول آتشنشانی در محل کار الزامی است. دقت کنید تمام اشیا قابل احتراق را در فاصله 10 متری از دستگاه قرار دهید.
- عمل برش پلاسما را تحت هیچ شرایطی در محیطهای کوچک انجام ندهید.
نتیجه گیری
در این مقاله سعی کردیم شما را با ویژگیها و محدودیتهای دستگاه برش آشنا بسازیم. اکثر کارخانجات با وجود معایب برش پلاسما هنوز هم این روش را نسبت به سایر روشها ترجیح میدهند. برای خرید یا تعویض بهترین محصولات جوش و برش میتوانید به سایت jooshyar.ir مراجعه کنید.