دنیایی که ما ساختهایم و در آن زندگی میکنیم یک دنیای کاملا ماشینی است که متوقف نیز نمیشود. آیا میتوانید تصور کنید این فرآیندهای پرسرعت و پر بازده بدون ماشینها و دستگاهها به چه شکل خواهد بود؟
برای ایجاد و ساخت ماشینها نیاز است قطعات را به هم متصل و جوش دهید و از همه مهمتر این است که چه نوع جوشکاری راحتتر است. به همین دلیل است که امروز در سایت جوشیار تفاوتهای سیمجوش جوشکاری و الکترود جوشکاری را برای شما آوردهایم.
از آنجایی که این دنیا، یک دنیای فنی و دقیق است، ما قدم به قدم پیش میرویم. قبل از دیدن تفاوتها، بررسی میکنیم هر کدام چیست و چه کاربردها، مزایا و معایبی دارند.
سیم جوش جوشکاری چیست؟
جوشکاری با سیم جوش که برای جوش میگ و جوش مگ (mig / mag) استفاده میشود، فرآیندی است که در آن یک جریان با تولید گرمای پیوسته ایجاد میشود که یک قوس الکتریکی از اتصال سیم جوش به قطعه کار ایجاد میشود و قطعه کار را جوش میدهد.
قوس الکتریکی حالتی از تخلیه الکتریکی در هوا یا دیگر محیطهایی است که معمولاً نارسانا هستند. زمانی که جریان الکتریکی توسط هوای بین دو رسانا که مستقیماً با هم در تماس نیستند منتقل شود، قوس الکتریکی ایجاد میشود. این قوس به ولتاژ، هدایت الکتریکی محیط و فاصله بین دو رسانا بستگی دارد.
به نقل از ویکیپدیا
برای تولید جوش همگن با این سیستم باید از گاز محافظ استفاده کرد تا از تماس اکسیژن و نیتروژن جلوگیری کند. به همین دلیل است این نوع جوشکاری میگ (metal inert gas = mig) گاز بی اثر فلزی و مگ ( metal active gas = mag) گاز فعال فلزی از گازهای محافظ مانند آرگون و co2 در جوشکاریهای خود استفاده میکنند.
ویژگیهای سیم جوش
این نوع فرآیند جوشکاری، در میان سایر موارد دارای ویژگیهای زیر است:
برای جوشکاری میگ و مگ باید همیشه از جریان مستقیم یا dc استفاده کرد. این تضمین کننده این است که قوس الکتریکی ایجاد شده پایدارتر است از جریان ac هم در میتوان استفاده کرد ولی جریان dc در حین کار پایدارتر است.
بسته به اینکه کدام گاز در فرآیند استفاده میشود، برخی از عوامل مانند انرژی ورودی، سرعت جوش، ظاهر نهایی درز جوشکاری و برجستگی ها و پاشش تغییر میکند.
برای جوشکاری میگ از گازهایی مانند co2 یا کربن دی اکسید، آرگون و هیلوم ولی برای جوشکاری مگ فقط از آرگون و co2 استفاده میشود.
کاربردهای سیم جوش جوشکاری
سیم جوش ها نه تنها فقط در تعمیرگاهها استفاده میشوند بلکه برای تمام فرآیندهای صنعتی جوشکاری مناسب است و کاربرد دارد. به عنوان مثال به طور گسترده در ساخت خطوط لوله، ساخت مخازن هیدرولیک، ساخت و ساز فلز و حتی در کشتی سازی و صنایع فلزی و ورق فلز استفاده میشود .
مزایا و معایب جوش سیم
همانطور که در ادامه خواهید خواند مزایای سیم جوش برای جوشکاری میگ و مگ بسیار زیاد است. این موارد به شرح زیر است:
1. شما میتوانید انواع فلزات را در هر موقعیتی جوش دهید.
2. این نوع جوشکاری پاشش بسیار کمی از خود به جا میگذارد.
3. تولید آلاینده و گاز سمی کمی در حین جوشکاری تشکیل میدهد.
4. این نوع جوشکاری یک فرآیند خودکار یا نیمه خودکار (نیمه اتوماتیک) بنابراین یک شیوه آسان جوشکاری است.
5. این یک فرآیند بسیار مولد است، دارای میزان بالایی از فلز اضافه شدهاست که میتوان از این روش برای بالا بردن سرعت کار استفاده کرد.
6. سیستم خنککننده آن نسبت به سایر روشها سریع تر کار میکند.
اما قرار نیست بدون معایب هم باشد پس معایب جوشکاری با سیم جوش را بررسی میکنیم:
1. هزینههای آن به دلیل قیمت تجهیزات بالا می باشد.
2. استفاده از آن در مناطقی که دسترسی سخت است یا ظریف است چندان راحت و آسان نیست.
جوشکاری الکترود چیست؟
جوشکاری الکترود که به عنوان جوشکاری قوس الکتریکی دستی نیز شناخته میشود، اولین فرآیند جوشکاری است که به کارآموزان جوشکاری آموزش داده میشود.
در جوشکاری الکترود، قوس الکتریکی از تماس بین الکترود و قطعه کار ایجاد میشود. یک اتصال کوتاه بین دو قطب ایجاد میشود که جریان بعدی و شروع جوشکاری را امکان پذیر میکند در این اتفاق قوس ایجاد میشود و گرمای لازم برای جوشکاری را فراهم میکند.
ویژگیهای الکترود جوشکاری
ویژگیهایی که در اولین رویکرد به این نوع جوشکاری باید بدانید به شرح زیر است:
جوشکاری قوس الکتریکی یا جوش الکترود نیاز به ولتاژ کم و جریان بالا دارد. در این نوع جوشکاری باید از بیش از هرموردی از شدت جریان آگاه باشید به دلیل این که مهمترین نکته برای کیفیت جوشکاری است. بنابراین باید آن را تا حد امکان ثابت و بالا نگه داشته شود.
کاربردهای جوشکاری الکترود
جوشکاری الکترود عمدتاً در ساخت خطوط لوله و ساخت و ساز فولاد استفاده می شود، اگرچه در صنعت فلز نیز به طور گسترده استفاده می شود.
مزایا و معایب جوشکاری الکترود
1. میتوان آن را برای تمام موارد فلزی اعمال کرد.
2. در طول جوشکاری نیازی به گاز محافظ ندارید.
3. شما میتوانید در هر شرایط آب و هوایی جوشکاری را انجام دهید حتی اگر شرایط جوی نامطلوب مانند باد و باران میتوان جوشکاری کرد.
4. میتوان هر موقعیت جوشکاری را با الکترود جوشکاری کرد.
5. با این نوع جوشکاری، هزینههای خرید تجهیزات پایین است پس هزینه جوشکاری پایین است.
6. جوشکاری الکترود ایجاد صدا ندارد پس بنابراین آلودگی صوتی ایجاد نمی کند.
7. همانطور که گفته شد اولین مدل جوشکاری است که کارآموزان با آن کار میکنند بنابراین آموزش آن نیز ساده است.
8. این نوع جوشکاری درزهای جوش با کیفیت بالایی را ایجاد میکند.
9. آنها دارای خواص مکانیکی بالا و مقاومت در برابر ناخالصیها مانند خوردگی، روغن و گریس هستند.
با تمام مزایا و موارد خوب جوشکاری الکترود این نوع جوش معایب خود را نیز دارد
1. سرعت جوشکاری پایین است پس در مواردی کاربردی نیست.
2. مقدار زیادی دود تولید میکند.
3. راه اندازی با سرعت پایین و خرابی زیاد دارد.
4. نمیتوان به صورت اتوماتیک و خودکار با آن ها کار کرد .
5. در بعضی اوقات نتیجه مطلوبی ندارند.
6. تعداد زیادی ایراد میتواند در نقطه شروع و پایان جوشکاری رخ دهد.
تقاوت بین سیم جوش و الکترود جوشکاری و جمع بندی کلی
خصوصیات هر دو نوع جوشکاری را مقایسه کردیم و مروری بر تفاوت های آن ها انجام دادیم. با این مقایسه انتخاب یکی از آنها آسان تر و روشن تر خواهد بود وظیفه ما و تیم جوشیار این است که انتخاب را برای شما ساده تر کنیم.
در حالی که جوشکاری با سیم جوش کمی پیچیده تر است و دسترسی به یک سری مناطق خاص دشوار است و جوشکاری الکترود بسیار آسان تر است که حتی یک کودک نیز میتواند انجام دهد.
جوشکاری الکترود به دلیل سرمایه کم در شروع کار مقرون به صرفه تر از جوشکاری با سیم جوش است.
جوشکاری با سیم جوش گرانتر است ولی از طرفی بازدهی بالاتری نسبت به الکترود دارد.
جوشکاری الکترود را میتوان در فضای باز و بدون نیاز به گازهای محافظ انجام داد، درحالیکه در جوشکاری سیم همیشه باید از گازهای محافظ استفاده کنید.
درحالیکه جوشکاری سیم به سختی گازهای آلاینده تولید میکند، جوشکاری الکترود مقدار زیادی دود تولید می کند، اما به ندرت هیچ صدایی تولید میکند.
سلام وقتتون بخیر
سرعت جوشکاری الکترود بیشتره یا سیم جوش؟
سلام وقت شما هم بخیر
سرعت جوشکاری با سیم جوش بالاتره.